Çanakkale Kara Savaşları'nın 110. yıl dönümü, anlamlı bir etkinlikle anılıyor. Gençlik ve Spor Bakanlığı tarafından düzenlenen "57. Alay Vefa Yürüyüşü" büyük bir katılımla başladı. Tarihi Gelibolu Yarımadası'nda gerçekleşen bu anlamlı yürüyüş, şehitlerimize duyulan minneti bir kez daha gözler önüne serdi.
Şafak Vakti Anma Töreni
Kocadere Köyü Kamp Alanı'nda şafak vakti yapılan top atışıyla başlayan tören, şehitlere saygı duruşuyla devam etti. Ardından katılımcılara çorba ikramı yapıldı ve İl Müftüsü Mustafa Bilgiç tarafından sabah namazı kıldırıldı. Bu manevi atmosfer, katılımcıları duygulandırdı ve birlik beraberlik mesajı verdi.
Gençlik ve Spor Bakan Yardımcısı Safa Koçoğlu, yürüyüş öncesinde yaptığı açıklamada, Türkiye'nin dört bir yanından katılımın olduğunu belirterek, Çanakkale ruhunu yaşatmanın önemine vurgu yaptı. Koçoğlu, "Genç arkadaşlarımızla birlikte ecdadımızın izinde yürüyoruz. Dün akşam mehteran gösterimiz vardı, tiyatrolarımız vardı, kum sanatı gösterimiz vardı. Gençlerle bir aradaydık. Bugün yine kol kola, el ele ülkemizin dört bir yanından gelen genç arkadaşlarımızla ecdadımızı anacağız. Tarih şuurunu geliştirmek adına buradayız" dedi.
5 Kilometrelik Anlamlı Yürüyüş
"57. Alay Vefa Yürüyüşü", Kocadere Köyü Kamp Alanı'ndan başlayarak yaklaşık 5 kilometrelik bir parkuru kapsıyor. Yürüyüş, Conkbayırı'nda sona erecek. Etkinliğe, Çanakkale Valisi Ömer Toraman, 2. Kolordu Komutanı Tümgeneral Rasim Yaldız, Çanakkale Savaşları Gelibolu Tarihi Alan Başkanı İsmail Kaşdemir, Çanakkale Onsekiz Mart Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Cüneyt Erenoğlu, Gelibolu Belediye Başkanı Ali Kamil Soyuak, AK Parti Çanakkale İl Başkanı Ömer Faruk Göktürk, Jandarma ve Sahil Güvenlik Akademisi Başkanlığı subay ve astsubay öğrencileri ile çok sayıda genç katıldı.
Şehit Komutanın Torunu da Yürüyüşteydi
57. Alay'ın komutanı Şehit Yarbay Hüseyin Avni Bey'in torunu Hüseyin Avni Tanman da eşi ve çocuklarıyla birlikte Kocadere'ye gelerek yürüyüşe katıldı. İlk kez bu anlamlı etkinliğe katıldığını belirten Tanman, "Özellikle son 4-5 sene şehit dedemin biyografisi üzerine çok araştırmalar yaptım, kitap yazdık. Kitapta özellikle alay ve kolorduyu inceledim. Ve devamlı onun üzerine okumaktan dolayı detaylara da hakimim. Tabii o detaylarla birlikte burayı yaşamak insana farklı bir his katıyor. Ne mutlu bize ki buradayız. Şehitlerimizin ruhları şad olsun" ifadelerini kullandı.
Çanakkale'de düzenlenen bu anlamlı yürüyüş, geçmişten günümüze taşınan bir vefa örneği oldu. 57. Alay'ın kahramanlığı ve şehitlerimizin aziz hatırası, bu tür etkinliklerle gelecek nesillere aktarılmaya devam edecek. Bu tür etkinlikler, tarihimizi anlamak ve milli bilincimizi güçlendirmek adına büyük önem taşıyor. Unutulmamalıdır ki, geçmişini unutan milletler, geleceklerine yön veremezler.