Faiz İsyanı Büyüyor: İş Dünyası Alarmda! Kredi Musluğu Kapanıyor Mu?
Gündem

Faiz İsyanı Büyüyor: İş Dünyası Alarmda! Kredi Musluğu Kapanıyor Mu?


25 May 20255 dk okuma5 görüntülenmeSon güncelleme: 25 May 2025

Türkiye iş dünyası, artan faiz oranları ve kredi erişimindeki zorluklar nedeniyle alarm veriyor. Ankara'da düzenlenen "TOBB Türkiye Ekonomi Şurası"nda iş dünyası temsilcileri, ekonomi yönetimiyle bir araya gelerek yaşadıkları sıkıntıları dile getirdi. 7 saat süren toplantıda, oda ve borsa başkanları illerindeki sorunları aktarırken, yüksek faiz oranları ve kredi erişimindeki zorluklar en çok dile getirilen konular oldu.

Yüksek Faizler İş Dünyasını Canından Bezdiriyor

Toplantıda söz alan 75 civarında oda başkanının yarısından fazlası, yüksek faiz oranlarını eleştirdi. Sanayici, tüccar, girişimci ve ihracatçıların krediye ulaşmakta yaşadığı zorluklara dikkat çeken başkanlar, kredi faizlerinin hızla düşürülmesini talep etti. Yeni yatırımların azalması ve işletmelerin ayakta kalmakta zorlanması, yüksek faizlerin yarattığı olumsuz etkiler olarak vurgulandı. Ayrıca, açıklanan kredi paketlerinden yararlanma şartlarının zorluğu da başkanların gündemindeydi.

Ankara Ticaret Odası (ATO) Başkanı Gürsel Baran, yatırım ve üretimin devamlılığı için faiz düzeyinin önemli olduğunu vurgulayarak, reel sektörün finansmana erişiminin özellikle KOBİ'ler için kritik olduğunu belirtti. Baran, bankaların uyguladığı faiz oranlarını eleştirerek, ticari kredi kartlarına uygulanan işlem kısıtlamalarının kaldırılmasını talep etti. Gaziantep Sanayi Odası Başkanı Adnan Ünverdi ise sanayici ve tüccarın finansman maliyetinin çok yüksek olduğunu belirterek, bu durumun kolaylaştırılmasını istedi.

Tekstil Sektöründe Alarm Zilleri Çalıyor

Tekstil ve hazır giyim üreticisi işletmelerin yoğunlukta olduğu illerden gelen oda ve borsa başkanlarının tepkisi dikkat çekti. Emek yoğun bu sektörde birçok firmanın üretimini durdurduğu, bazılarının ise üretimini başka ülkelere taşıdığı belirtildi. Oda başkanları, kan kaybının durdurulması gerektiğini vurgulayarak, Mısır gibi ülkelere gitmek istemeyen ve Türkiye'de üretmeye devam eden işletmeleri ayakta tutacak önlemlerin alınmasını talep etti. TOBB Hazır Giyim ve Konfeksiyon Sektör Başkanı Şeref Fayat, finansman maliyetlerinin çok yüksek olmasından şikayet etti.

Denizli Sanayi Odası (DSO) Yönetim Kurulu Başkanı Selim Kasapoğlu, üretimden ihracata, finansmandan istihdama kadar birçok yapısal ve güncel sorunu dile getirdi. Üretim maliyetlerindeki artış, kur ve finansmana erişime dikkat çeken Kasapoğlu, yüksek faiz oranlarının üretim üzerindeki baskısını vurguladı. Reel sektörün mevcut şartlarda ciddi zorluklar yaşadığını aktaran Kasapoğlu, "Uygun şartlarda finansmana erişim olmadan reel sektörün çarkları dönemez" dedi.

Doğu'da Eksper Krizi Yaşanıyor

Doğu Anadolu ve Güneydoğu Anadolu bölgelerinden gelen oda başkanları ise eksperlerden dert yandı. İşletmelerin kredi alırken teminat olarak gösterdiği fabrika ve arsa gibi gayrimenkullerinin gerçek değerinin çok altında gösterildiğini belirten başkanlar, bazı eksperlerin "Merkezinizi batıya taşıyın daha hızlı kredi alırsınız" dediğini aktardı. Van Ticaret ve Sanayi Odası Başkanı Necdet Takva, iş dünyasının ana gündeminin yüksek faizler olduğunu vurgulayarak, faizlerin aşağı çekilmesi gerektiğini belirtti.

Deprem Bölgesinin Talepleri

Kahramanmaraş merkezli depremin vurduğu 11 ilden gelen başkanların gündeminde ise 31 Mayıs'ta süresi dolacak mücbir sebep halinin kapsamı ve süresinin uzatılması ile yerinde dönüşüm vardı. Malatya Ticaret ve Sanayi Odası (MTSO) Yönetim Kurulu Başkanı Oğuzhan Ata Sadıkoğlu, deprem bölgesinin eski ekonomik hareketliliğine ulaşması için uygun maliyetli ve uzun vadeli kredi sağlanması talebinde bulundu. Zirai dondan etkilenen Kahramanmaraş, Adıyaman, Hatay ile diğer depremzede illerdeki meyve üreticileri için daha fazla destek talep edildi.

Hükümetten Çözüm Beklentisi

Cumhurbaşkanı Yardımcısı Cevdet Yılmaz, uygulanan programın ilk ve en temel amacının enflasyonu düşürmek, fiyat istikrarını tesis etmek ve hem kamu hem de özel sektör için öngörülebilir bir ortamı sağlamak olduğunu belirtti. Yılmaz, "Son dönemlerde yaşanan geçici sıkıntıları abartmamak gerekir. Bunlar geçici. Önümüzdeki birkaç aylık süreçte ben çok farklı bir finansal ortamın oluşacağına inanıyorum" dedi. Anadolu’nun en büyük sorununun krediye ulaşamamak olduğunu belirten Türkiye Odalar ve Borsalar Birliği (TOBB) Başkanı Rifat Hisarcıklıoğlu, KOBİ'lere pozitif ayrımcılık yapılması gerektiğini vurguladı.

Yüksek faiz oranları ve kredi erişimindeki zorluklar, Türkiye iş dünyasının önündeki en büyük engellerden biri olarak öne çıkıyor. TOBB Şurası'nda dile getirilen sorunlar, hükümetin bu konuda acil ve etkili çözümler üretmesi gerektiğini gösteriyor. Aksi takdirde, üretimde düşüş, iflaslar ve işsizlik gibi olumsuz sonuçlar kaçınılmaz olabilir. İş dünyası, hükümetten faiz oranlarını düşürmesini, kredi erişimini kolaylaştırmasını ve KOBİ'lere destek sağlamasını bekliyor. Bu beklentilerin karşılanması, Türkiye ekonomisinin sürdürülebilir büyümesi için hayati önem taşıyor.