ABD'deki Michigan Üniversitesi Havacılık ve Uzay Mühendisliği Bölümü'nden Dr. Gökçin Çınar, havacılık alanındaki çalışmalarıyla Lawrence Sperry Ödülü'ne layık görüldü. Hibrit-elektrikli uçak ve itki sistemleri üzerine yaptığı çalışmalarla tanınan Çınar, ödülünü törenle alırken büyük bir onur duyduğunu belirtti.
Gökçin Çınar'ın Başarılarla Dolu Kariyeri
Dr. Gökçin Çınar, 2022'de AIAA ve IEEE'nin düzenlediği sempozyumda 'En İyi Makale' ödülünü kazanmıştı. 2024'te AIAA'dan iki 'En İyi Makale' ödülü daha alarak toplamda üç ödüle sahip oldu. Bu başarıları, onu havacılık ve uzay alanında önemli bir isim haline getirdi.
Ödül töreninde konuşan Dr. Çınar, "Gerçekten çok onur duydum. Bu ödülü hibrit elektrikli uçak ve itki sistemleri ve sürdürülebilir havacılık alanlarına yaptığım katkılardan dolayı aldım. Bu ödül, her sene 35 yaş altı bir kişiye havacılık ve uzay alanına yaptığı önemli katkılardan ötürü veriliyor. Bu sene bana layık görüldü. Kariyerimde rol oynayan akıl hocalarıma, meslektaşlarıma, öğrencilerime, arkadaşlarıma ve özellikle aileme teşekkür ederim. Kalbim dolu" dedi.
NASA'dan Büyük Destek
Dr. Çınar'ın hibrit-elektrikli uçak tasarımı projesi, NASA tarafından fon desteği alıyor. Bu destek, Çınar'ın sürdürülebilir havacılık alanındaki çalışmalarını daha da ileriye taşımasına olanak sağlıyor.
- 2012 yılında ODTÜ Havacılık ve Uzay Mühendisliği'nden mezun oldu.
- Georgia Tech'te burslu doktora yaptı.
- 2022'de Michigan Üniversitesi'nin akademik kadrosuna katıldı.
Havacılığın Geleceği: Sürdürülebilirlik
Dr. Çınar, havacılığın küresel ısınmaya etkisini azaltmak için yeni teknolojiler ve tasarımlar üzerinde çalışıyor. Hibrit ve elektrikli uçakların yanı sıra hidrojen yakıtlı uçaklar da ilgi alanları arasında yer alıyor. Mevcut durumda havacılık endüstrisinin çevreye etkisi hakkında şunları söylüyor:
"Küresel havacılık endüstrisi, koronavirüs pandemisi öncesi, 2019 yılında 915 milyon ton karbondioksit emisyonu saldığını açıkladı. Bu insanlar yüzünden salınan bütün karbondioksitin sadece yüzde 2,1'ine denk geliyor. Bütün ulaşım araçlarının içindeyse yüzde 12'lik dilime tekabül ediyor."
Ancak havacılığa olan talebin sürekli artması, bu oranın gelecekte daha da yükselmesine neden olabilir. Bu nedenle, sürdürülebilir havacılık çözümleri büyük önem taşıyor.
"İstikbal Göklerdedir"
Atatürk'ün "İstikbal Göklerdedir" sözünü her zaman aklında tuttuğunu belirten Dr. Çınar, havacılığın küresel ısınmaya etkisini azaltmak için çalışmaya devam edeceğini vurguluyor. 2030'da kullanıma girebilecek kısa ve orta mesafe uçuş yapabilen uçakların itki sistemlerinin nasıl elektriklendirilebileceği üzerine yoğunlaşıyor.
Dr. Gökçin Çınar'ın başarısı, Türk bilim insanlarının uluslararası alanda ne kadar yetenekli olduğunu bir kez daha gösteriyor. Sürdürülebilir havacılık alanındaki çalışmalarıyla geleceğe ışık tutan Çınar, havacılık endüstrisinin daha çevreci bir hale gelmesine katkı sağlıyor.