Her geçen gün Afrika’daki nüfuzunu artıran Türkiye, kıtadaki ülkelerle yaptığı anlaşmalarla ticari hedeflerine bir bir yaklaşıyor.
Türkiye-Afrika ilişkileri, 2003’te Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın ortaya koyduğu “Stratejik Afrika” politikasıyla yeni bir ivme kazandı.
Türkiye, Afrika ile ekonomik ilişkilerini eşit ortaklık temelinde kazan-kazan esasına dayalı inşa ediyor.
Geçen yıl itibarıyla Türk firmaları, Afrika genelinde toplam değeri yaklaşık 70 milyar doları geçen 1150’den fazla proje üstlendi. Kıta çapındaki yatırımların değeri de 6 milyar doları aştı.
HEDEF 75 MİLYAR DOLAR
Geçtiğimiz yıl da Türkiye-Afrika 3. Ekonomi ve İş Forumu’nda Cumhurbaşkanı Erdoğan, Afrika’daki Türk yatırımlarının 6 milyar doları aştığını, kıta ülkeleriyle olan ticaret hacmi için de 75 milyar dolarlık bir hedef belirlendiğini duyurmuştu.
3 ÜLKEYLE YENİ TİCARET ANLAŞMALARI
Son olarak kıtada bulunan Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın Kongo Demokratik Cumhuriyeti, Senegal ve Gine Bissau’ya gerçekleştireceği ziyaretler, ikili ticaret hacimlerinin belirlenen hedefler doğrultusunda yükselmesi ve Türk iş insanlarının bölgede yapacağı yatırımları artırması açısından fırsatlar sunması bekleniyor.
SAHRA ALTI AFRİKA İLE İKİLİ TİCARET HACMİ 11 MİLYAR DOLAR
Türkiye İstatistik Kurumunun Genel Ticaret Sistemi verilerine göre, Sahra Altı Afrika ülkeleri ile dış ticaret hacmi geçen yıl, 2020’ye göre yüzde 24,8 artarak 10,7 milyar dolarla en yüksek seviyesine ulaştı.
Söz konusu dönemde bölge ülkelerine ihracat yüzde 31 yükselerek 7,9 milyar dolar, ithalat da yüzde 10 artarak 2,8 milyar dolar seviyesinde gerçekleşti.
KONGO İLE 7 ANLAŞMA
Dün gece de Cumhurbaşkanı Erdoğan ve Kongo Demokratik Cumhuriyeti Cumhurbaşkanı Felix Tshisekedi’nin huzurunda, iki ülke arasında 7 anlaşma imzalandı.
Bu kapsamda, “Türkiye Cumhuriyeti Hükümeti ile Kongo Demokratik Cumhuriyeti Hükümeti Arasında Askeri Çerçeve Anlaşması, Türkiye Cumhuriyeti Hükümeti ile Kongo Demokratik Cumhuriyeti Hükümeti Arasında Nakdi Yardım Uygulama Protokolü, Türkiye Cumhuriyeti Hükümeti ile Kongo Demokratik Cumhuriyeti Hükümeti Arasında Savunma Sanayi İşbirliği Anlaşması, Kinşasa Finans Merkezi İnşaatına İlişkin Mutabakat Zaptı, Altyapı ve Kongo Nehri ile Kolları Üzerinde Nehir Ulaşımı Zaptı, 1083 Kilometre Uzunluğunda Otoyol İnşaatı Mutabakat Zaptı ve Demiryolu Hattı İnşaatına İlişkin Mutabakat Zaptı” imza altına alındı.
SIRADA SENAGAL VE GİNE VAR
Bugün de Cumhurbaşkanı Erdoğan, Kongo Demokratik Cumhuriyeti’nde temaslarını tamamlamasının ardından Senegal’e gitmek üzere ülkeden ayrıldı.
Erdoğan, havalimanında Kongo Demokratik Cumhuriyeti Cumhurbaşkanı Felix Tshisekedi tarafından uğurlandı.
Cumhurbaşkanı Erdoğan, Senegal ziyareti sırasında bir Türk firması tarafından inşa edilen 50 bin kişilik Dakar Olimpik Stadyumu’nun açılış törenine, Senegal Cumhurbaşkanı Macky Sall ve davetli diğer ülkelerin devlet başkanlarıyla birlikte katılacak.
Bu kapsamda katılımcı ülke liderleriyle ikili görüşmeler gerçekleştirmesi planlanan Erdoğan, Türkiye’nin Dakar Büyükelçiliği’nin yeni binalarının resmi açılışını da gerçekleştirecek.
Cumhurbaşkanı Erdoğan Senegal temaslarını tamamladıktan sonra Gine Bissau’yu ziyaret edecek.
FRANSA KITADA İSTENMİYOR
Türkiye Afrika’da her geçen gün etkinliğini artırırken, geçmişte kıta üzerindeki sömürgeci yaklaşımıyla bilinen Fransa, kıtadaki etkisini gün geçtikçe yitiriyor.
Son olarak Fransa, Mali’nin talebi sonrası askerlerini ülkeden çekmeye başlamış, bu olay dünya medyasında Fransa Afrika’dan kovuluyor şeklinde yer almıştı.